Zakelijke markt houdt niet van spelfouten

Goede content zorgt voor meer exposure. En omdat bloggen over kantoorartikelen een van de saaiste dingen is die je als mens kunt bedenken (op het lezen van blogartikelen over kantoorartikelen na), zocht Viking Direct diepgang. De kantoorartikelenboer deed een onderzoek naar spelfouten en vatte de resultaten samen in een blog post en infographic. Goed plan. To zo ver. 

Een onderzoek naar spelfouten moet voldoen aan minimaal twee eisen:

  1. De cijfers moeten kloppen (maar dat kan verder toch niemand controleren, dus laat maar).
  2. Het onderzoek mag geen spelfouten bevatten. Dat zou erg stom zijn.

Of ik als tekstschrijver de infographic wil delen, vroeg de marketingmevrouw mij in een e-mail uit naam van Viking. Iedere marketeer weet: het belangrijkste onderdeel van je e-mail is het subject. Het bepaalt namelijk of mensen je e-mail openen of ongelezen weggooien. Het subject van een e-mail over over spelfouten bevat in de regel dan ook geen... spelfouten.

“73% Nederlanders vindt de spelling in zakelijke emails matig tot slecht!”

Maar dat blijkt moeilijker dan het lijkt. Het is namelijk niet email, maar e-mail (email bestaat ook, maar dat is een soort glazuur). En verder is het volgens mij 'de spelling van zakelijke e-mail', net zoals je zegt de spelling van een woord. Of zoals de schrijfster het zelf verwoordt:

“Spelling. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk en op kantoor is het lastig te verbergen als je er moeite mee hebt. Wij vroegen ons af hoe het staat met het spellingsniveau op kantoor. We onderzochten het vraagstuk met behulp van een onderzoek onder Nederlandse professionals. We kregen een duidelijk antwoord.”

Vooral de zin “Onlangs heeft Viking onderzoek gedaan naar de staat van spelling op kantoor” heb ik een keer of vijf moeten lezen. Er bestaat geen 'spelling op kantoor'. Het gaat om de spelling van zakelijke teksten, geschreven op kantoor of iets dergelijks. En zo gaat het nog even door.

Tenslotte worden taalfouten en spelfouten in de infographic door elkaar gehaald. Een spelfout is een overtreding van een regel; bijvoorbeeld dt-fouten, of het onjuist gebruik van hoofdletters. Maar het schrijven van spreektaal of een verkeerde zinsopbouw zijn taalfouten en dat is toch echt iets anders.

Huur eens een marketingbureau in

Het is helemaal niet erg dat een kantoorartikelenverkoper onkundig is op het gebied van taal. Wat weet ik nu van kantoorartikelen? Weinig. Voor goede PR huur je een professional in. En dat is precies wat Viking gedaan heeft. Daarom kan ik hen ook weinig kwalijk nemen, onlinemarketingbureau Searchlaboratory.com des te meer!

Want niet alleen inhoudelijk schort er het een en ander aan de e-mail en blogpost. Ook het zonder toestemming toesturen van deze e-mail verraadt niets van vakmanschap. Waarschijnlijk dacht iemand bij het marketingbureau: Hé, Jeroen is tekstschrijver en op zijn site staat gewoon zijn e-mailadres; hij vindt onze boodschap vast interessant. Een fout die marketeers wel vaker maken. Dat heet spam en is een doodzonde voor een onlinemarketingbureau. Het doel-heiligt-alle-middelen-principe gaat natuurlijk evenmin op voor een marketingbureau als voor een Viagra-verkoper.

Wat een gemiste kans. Want je kunt met content hele mooie dingen doen.

Wat kun jij hiervan leren?

  1. Alhoewel het aantal taal- en schrijffouten sterk toeneemt (op social media) is juist taalgebruik nog steeds van belang om serieus genomen te worden.
  2. Het sturen van e-mail aan mensen die hier niet om hebben gevraagd heet spam en is verboden. Ook als je bij een marketingbureau werkt of ZZP'er bent, een goed doel nastreeft of het gewoon heel erg goed met de ontvanger voor hebt. De ontvanger is het uitgangspunt, niet jij als zender.

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

 

 

Leave a reply