Met extra SEO graag

Als tekstschrijver krijg ik steeds vaker offerte-aanvragen voor het herschrijven van een handjevol webpagina’s. Of ik meteen de webpagina’s even SEO schrijf zodat “we hoog scoren in Google”. Klinkt bekend? Lees dan verder.

Laat ik positief beginnen. Ik vind het fijn om te merken dat er steeds meer aandacht is voor online marketing, ook bij kleinere websites. SEO, of zoekmachineoptimalisatie is echter geen trucje. Het is een klein radartje in een heel groot uurwerk. SEO is op zijn beurt weer een verzameling technieken om een website zoekmachinevriendelijk te maken, met als uiteindelijk doel hoger in de zoekresultaten te komen. SEO is dus veel meer dan het systematisch herhalen van zoekwoorden op een pagina. Waarom?

Hoe meer SEO zoekwoorden, hoe hoger de ranking?

We doen een gedachte-experiment. Stel: Google bepaalt de positie van sites in de zoekresultaten op basis van het aantal zoekwoorden dat je gebruikt binnen een pagina. Je zet je zoekwoord in de titel (mooi vooraan) en in de inleiding en vijf keer in de eerste paragraaf. Beetje krom taalgebruik, maar wel lekker veel zoekwoorden. Na een week staat jouw website op 1! Helaas, je concurrent heeft de truc vrij snel door en plaats nog meer zoekwoorden in zijn tekst. En verdorie, hij staat bovenaan! Grrrr... Inmiddels heeft nog een concurrent het trucje door en binnen de kortste keren staan de zoekresultaten vol met onleesbare websites. Wie heeft hier voordeel bij? Feitelijk niemand. Voor bezoekers zijn de websites volstrekt onleesbaar geworden. Jij krijgt ondanks je inspanningen geen nieuwe klanten en niemand wil meer Google gebruiken omdat deze alleen onzinnige resultaten toont.

Slechte SEO maakt tekst onleesbaar, zorgt niet voor meer bezoekers en zeker niet voor klanten:

Ben je op zoek naar taarten? Bijvoorbeeld taarten voor een verjaardag of taarten voor een bruiloft of andere taarten? Wij hebben alle soorten taarten. Iedereen vindt immers taarten lekker. "Hmmm taarten!" We bakken deze taarten zelf en leveren deze taarten door heel Nederland. Chocolade taarten en ook andere taarten. Bijvoorbeeld taarten met aardbeien. U kunt ook taarten laten bedrukken. Die taarten sturen we dan binnen 3 werkdagen naar u op.

google-pagerank-seoOm dit te voorkomen heeft Google de laatste tijd haar algoritme drastisch aangepast. De ranking binnen de resultaten is steeds minder afhankelijk van on-page SEO. Google kijkt meer naar de site in zijn geheel en naar de persoon die schrijft. Verschijnen op je website continu nieuwe artikelen over een bepaald onderwerp die graag gedeeld worden op social media? Dan ben je spekkoper. Mensen waarderen wat je schrijft en daarom plaatst Google je graag hoog in de zoekresultaten.

Hoe pas je SEO het beste toe?

SEO heeft dus weinig te maken met eenmalig je website ‘upgraden’. SEO is nooit een quick fix. SEO is een way of life, dat in iedere bit van je website zit. Het heeft steeds minder te maken met keywords, meer en meer met mensen. Hoe kun je het beste beginnen met SEO? Door het te vergeten! Bedenk wie je aspirant klant is en naar welke informatie hij zoekt. Daar ga je over schrijven! Schrijf voor mensen. Als je schrijft voor mensen, schrijf je ook voor Google.

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

 

ps. Heb je een mooie website van een 50-tal samenhangende artikelen? Ga dan eens nadenken over optimalisatie.

1 comment

Leave a reply