kosten tekstschrijver

Wat kost een tekstschrijver?

Wat kost een tekstschrijver?” Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Ik heb daarom de tarieven van 20 tekstschrijvers bekeken. Maar eigenlijk zou de vraag niet moeten zijn wat een tekstschrijver kost, maar wat een tekstschrijver oplevert.

Maar daarover zo meer. Terug naar de vraag wat een tekstschrijver kost. Je zoekt een freelance schrijver en wilt weten wat je kwijt bent. Die vraag is niet zo één, twee, drie te beantwoorden. Iedere tekst en iedere klant is anders. De kosten laat ik afhangen van een aantal factoren:

Uurtarief, projecttarief of een tarief per woord?

De ene freelance tekstschrijver hanteert een tarief per woord, de ander tekstschrijver een uurtarief en de derde een vast bedrag per project. Ik kies zelf vaak voor de laatste optie. Ik hou niet van bedragen per woord. Die zijn voor jou als klant onduidelijk en ik vind het een beetje… ouderwets. Eigenlijk worden woord-tarieven alleen nog gebruikt in gedrukte media. Voor internet is het aantal woorden minder belangrijk. Ik ga ervan uit dat jij een verhaal wilt, niet een aantal woorden. Natuurlijk moet het vooraf wel duidelijk zijn hoe groot dat verhaal moet zijn. Maar voor een blog of column is een uitgesproken mening belangrijker dan een aantal woorden. Althans dat is mijn mening.

Hoe ingewikkeld is de opdracht?

Verder laat ik het uurtarief afhangen van hoe ingewikkeld de opdracht is. Moet ik veel onderzoek verrichten, dan maakt dat de tekst duurder. Vergt de opdracht veel creativiteit - zoals een mailing - dan maakt dat de tekst ook duurder. Ook een column of blog vergt veel naslagwerk en inlevingsvermogen. Uiteindelijk wil ik een mooie, inspirerende tekst afleveren.

Hoe vaak wil je dat ik voor je schrijf?

Als een klant wekelijks een column wenst, ben ik best bereid een korting te geven. Op een gegeven moment ken ik het bedrijf. Het schrijven gaat dan sneller en ik hoef minder naslagwerk te doen. Daar wil ik best iets voor terugdoen. Kortom de frequentie van de opdracht is belangrijk.

Wie is de klant?

Ik kijk ook naar de klant. Wat kun je betalen en wat is mijn tekst waard voor jou? Zo zal ik een lager tarief vragen aan een amateur toneelgezelschap, een hoger aan een beginnend ZZP’er en weer een hoger tarief aan een commerciële instelling.

Wanneer is de deadline voor de tekst?

Dan is er nog de deadline die invloed heeft op de prijs. Ik heb er geen bezwaar tegen om in de avond of in het weekend te werken. Maar als ik op vrijdagmiddag een opdracht krijg waarvoor ik plotseling het weekend moet doorwerken - en dus privé-afspraken moet afzeggen - dan heeft dat invloed op de prijs van de tekst die ik voor je schrijf.

Productieschrijver of kwaliteitsschrijver?

Ik werd eens benaderd door een reisbureau. Zij waren bereid mij als tekstschrijver 'maar liefst' €10,- te betalen voor een door mij geschreven reisverhaal. Voor deze vergoeding kan ik aan de opdracht ongeveer 10 minuten besteden. Het betere copy & paste-werk zal ik maar zeggen. Dat strookt niet met mijn ‘originele content’-gedachte. Niet in het belang van de klant en ik word er niet gelukkig van. Deze opdrachten doe ik dus niet, en zou iedere schrijver moeten weigeren.

Dit brengt mij bij de oorspronkelijke vraag: Wat kost een tekstschrijver? Uit het voorgaande blijkt dat het tarief nogal wisselt van opdracht tot opdracht, maar ook van tekstschrijver tot tekstschrijver. Het tarief van mijn collega tekstschrijvers ligt grofweg tussen de 25 en 150 euro per uur. Het tarief is sterk afhankelijk van de bovenstaande punten en de werkervaring. In het onderstaande overzicht vergelijk ik de tarieven van 20 tekstschrijvers. Ik heb hiervoor op Google gezocht op "Tekstschrijver" (van een hedendaagse schrijver mag je een beetje SEO verwachten).

Kosten per uur Kosten per woord
Maximum tarief tekstschrijver € 150.00 € 0.75
Minimum tarief tekstschrijver € 25.00 € 0.30
Gemiddeld tarief tekstschrijver € 79.91 € 0.46

Opmerking: Kosten voor het schrijven van een nieuwe tekst. Veel tekstschrijvers hanteren een toeslag voor SEO. Schrijvers met een laag tarief doen alle werkzaamheden op afstand en kennen in de regel geen kennismakingsgesprek.

Zelf hanteer ik een uurtarief tussen de 50 en 65 euro.

Maar nu we het er toch over hebben: wat is een tekstschrijver waard?

Wat levert een tekstschrijver op?

We leven in een tijdperk waarin content king is. Er zijn veel websites en dus is er veel concurrentie. Regelmatig nieuwe, verse content is van essentieel belang om hoog te scoren in zoekresultaten. Daarnaast is de consument mondiger geworden en trapt niet meer in platte verkooppraatjes. Alleen goede, relevante content zorgt voor meer bezoekers en een hogere conversie. Wat levert een professionele tekstschrijver jou op?

  • Goed geschreven teksten maken jou beter vindbaar op Google en zorgen voor meer bezoekers op je website.
  • Tekst, specifiek geschreven voor jouw klant zorgt voor een hogere conversie van bezoeker naar lead naar klant, en dus voor meer omzet.
  • Door een betere conversie op de website kan het advertentiebudget verlaagd worden, wat een besparing oplevert.
  • Een tekstschrijver schrijft webteksten die lange tijd, tot jaren bezoekers aantrekt. Een advertentie verliest zijn werking als je stopt met betalen.
  • Een professionele uitstraling door correct geschreven teksten zorgt voor meer waardering, likes en terugkerende bezoekers.
  • Een externe schrijver kijkt met een frisse blik naar je bedrijf.
  • Jij houdt meer tijd over om dingen te doen waar jij goed in bent: jouw vak.

Kan ik een tekstschrijver betalen?

Maak eens een rekensom. Stel dat jij door mijn teksten 5% meer opdrachten binnenhaalt. Wat doet dit voor je winst? Kun je hierdoor minder uitgeven aan dure advertenties? Hoe snel zou je mijn werk dan hebben terugverdiend?

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

 

foto:  Marind