Hoe word je een succesvol tekstschrijver? Gedeeld en geliket op heel het internet? Je schrijft het ene stuk na het andere. Iedere week een nieuwe blog... Maar hoe zorg je dat je blog ook gevonden en gelezen wordt?
Schrijf goede content
Alles staat of valt met goede content. Wat is goede content? Volgens het principe van Inbound Marketing wil je potentiële klanten niet lastigvallen met opdringerige reclame. Voor een succesvolle tekstschrijver draait alles om goede en originele informatie. Goede content is een verhaal dat afgestemd is op jouw doelgroep en valt binnen de context van de site. Welke informatie zoekt jouw doelgroep?
Hetzelfde geldt voor beeldmateriaal. Een mooie inleidende foto zegt meer dan 1000 woorden en is een geweldige aandachtstrekker. Daarover zo meer. Soms zoek ik wel twee uur naar de juiste foto die de sfeer van mijn tekst weergeeft en aanzet tot lezen. Echt waar.
Een succesvol tekstschrijver schrijft regelmatig
Om een succesvol tekstschrijver te worden moet je regelmatig schrijven. Dat wil niet zeggen iedere dag, maar wel regelmatig. Eens per twee weken is ook regelmaat. Google houdt niet van websites met veel tekst, maar wel van websites die regelmatig uitbreiden. Een site met actuele content komt hoger in de zoekresultaten en is beter vindbaar. Overigens hoef je om een goede tekstschrijver te worden geen taalpurist te zijn. Hebben je teksten inhoud en zijn ze lekker leesbaar? Top!
Maak je tekst vindbaar op internet
Als ik een tekst heb geschreven, kijk ik er altijd nog eens naar met een SEO-bril. Search engine optimalisation (Zoekmachine-optimalisatie) wordt weliswaar steeds minder belangrijk, maar het kan geen kwaad je tekst af te stemmen op de termen waarom jouw doelgroep zoekt. Let op dat je hierbij de tekst niet verminkt zodat de lezer afhaakt.
Heb je een prachtig stuk geschreven? Dan wil je natuurlijk dat jouw meesterwerk gevonden wordt. Zolang jouw website nog niet door honderden bezoekers per dag bezocht wordt, zul je de boer op moeten met je waar. Je kunt je pagina onder de aandacht brengen op een aantal manieren (ik laat adverteren even buiten beschouwing): via organische zoekresultaten, via social media en door het posten op fora.
[fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"]
Vindbaar worden op Google via social media
Als je zoekt in Google, zijn de zoekresultaten voor iedereen verschillend. Google wil in haar zoekresultaten die pagina’s tonen die belangrijk zijn voor de zoeker. En wat is belangrijk? Dingen waarover je praat. Hoe komt Google daar achter? Juist, via social media. De traditionele page rank, onder andere bepaald door het aantal gelijkgestemde websites dat naar jou linkt, wordt minder belangrijk. Wat zich afspeelt op social media steeds meer. Likes, shares en commentaren zorgen voor een hogere notering in de zoekresultaten.
Google+ belangrijk voor vindbaarheid
Waarom is Google+ belangrijk? Vanwege de diepgaande integratie met Google search. Google+ is dan misschien nog niet zo populair als Facebook, het is wel voor Google de eenvoudigste manier om te zien wat er speelt op internet. Reken er maar op dat jouw vrienden op Google+ eerder jouw berichten zien in de zoekresultaten dan andere mensen.
Google Authorship, laat zien wie je bent als online tekstschrijver
Kijk eens naar het voorbeeld hiernaast. Welke zoekresultaten trekken je aandacht? Je hebt vast in de zoekresultaten wel eens in fotootje gezien van een blogger. Dit is vaak een toonaangevende blogger of een persoon uit jouw Google+ vriendenkring. Via Google Authorship kun je jouw content koppelen aan jouw Google+ profiel. Hoe werkt Google Authorship? Dat lees je hier daar.
Bereik lezers op Facebook
Ik heb altijd een haat-liefde-verhouding gehad met Facebook. Enerzijds vind ik het een vervelend, opdringerig medium. Anderzijds gebruikt 80% van de Nederlanders Facebook. Misschien dan wel privé, maar uiteindelijk werken privé-personen ook bij bedrijven. Dus wil je een succesvol schrijver worden, dan kun je er moeilijk omheen. Kies voor een pakkende afbeelding en een titel die prikkelt, want Facebook toont alleen populaire berichten aan je volgers.
Post je bericht niet alleen op je eigen time line of bedrijvenpagina, maar ook in groepen. Als je dat doet, kopieer dan niet steeds de url van je website, maar deel je Facebook post vanaf je eigen pagina. Zo bouw je populariteit op en wordt het bericht beter zichtbaar.
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"]
Succesvol aandacht trekken op Twitter
Ook Twitter is een goede manier om een breed publiek te bereiken, mits je een groep volgers hebt opgebouwd. Sinds enige tijd biedt Twitter de mogelijkheid om een afbeelding toe te voegen aan een tweet. Deze wordt getoond onder je tweet. Welk bericht valt jouw het meeste op in het overzicht hiernaast? Juist, een succesvolle tweet heeft een afbeelding!
RSS voor vaste lezers
Tenslotte wil ik een lans breken voor RSS. RSS is een manier om eenvoudig informatie te delen. Ik heb zelf een groot aantal RSS-feeds toegevoegd aan Feedly. Om dagelijks het belangrijkste marketingnieuws te lezen, hoef ik dus niet meer alle websites af te struinen. Ik lees de artikelen van diverse bronnen overzichtelijk in Feedly. Geweldig toch als je daar tussen staat? Waarom maken sommige site-eigenaren het mij dan zo lastig om de URL van de feed te vinden? Kortom: in het rijtje van social media iconen hoor ook de RSS feed!
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"]
Zolang je nog niet uit jezelf een grote groep lezers trekt, zul je zelf aan de slag moeten. Maar geloof me. Blijf je consequent werken aan je site, dan zul je uiteindelijk de vruchten ervan plukken!
foto: Massimo Paolini[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]