Starten met inbound marketing doe je zo

Denk jij na over het inzetten van inbound marketing om het aantal bezoekers, leads en klanten te verhogen? Inbound marketing is zeer geschikt voor producten en diensten met een aankooptraject van enkele dagen of langer. Volg deze 5 punten en maak je de perfecte start.

1. Verdiep je in je klant

Je prospect is het middelpunt van je inbound marketing-campagne. Het is de persoon waar jij het allemaal voor doet, toch? Binnen inbound marketing werken we echter niet met doelgroepen, maar met buyer persona’s. Een buyer persona gaat een stapje verder. We kijken hierbij niet naar overeenkomstige kenmerken van een groep mensen. Groepen gedragen zich niet meer homogeen en vormen hierdoor een slecht uitgangspunt. Daarom kijken we naar de belevingswereld van een representatief persoon. Voor welk 'probleem' zoekt deze persoon een oplossing? Waarom? Wat zijn zijn drijfveren (doelen, angsten, twijfels)? Waar zoekt hij? Hoe? Deze persoon stel je centraal bij alle campagnes en content die je schrijven. Hoe beter jij je kunt verdiepen in je buyer persona, hoe beter je inbound marketing-campagne werkt!

2. Schrijf verschillende soorten content

Inbound marketing draait om het aanbieden van content die aansluit op de buyer's journey (of informatiezoektocht) van je buyer persona. Deze persoon zoekt online naar een oplossing voor zijn 'probleem'. Met welke vragen zit hij? Hoe meer hij online leest en leert, hoe specifieker zijn vragen worden. Kun jij door middel van content een antwoord geven op al deze vragen? Dan zal hij dat waarderen, je zien als autoriteit en is de kans aanzienlijk dat hij klant wordt. content-marketing-quadrantsSchrijf dus niet over jezelf, maar voor je klant! Informatie kun je aanbieden in de vorm van webpagina’s, een blog, een whitepaper, een casestudy, social media, et cetera. Het schrijven van relevante content is dus belangrijk.

3. Schenk minder aandacht aan SEO

Eigenlijk moet ik dit iets nuanceren. Google kijkt steeds minder naar on-page SEO en meer naar je site in zijn geheel. Uit alle content op je website probeert Google zelf te ontdekken waarover je site gaat. Natuurlijk gebruik je bij het schrijven van content termen waarop je buyer persona zoekt, maar belangrijker is dat je kwalitatief hoogwaardige content schrijft. Dan komt het met SEO ook wel in orde. Een uitzondering hierop is de landingspagina. Dit is juist een geoptimaliseerde pagina met maar een doel: conversie.

4. Gebruik marketing automation-software

Het actief schrijven aan een blog is een geweldige manier om kennis te delen, hoog te scoren in Google en nieuwe bezoekers aan te trekken. Echter, met anonieme bezoekers kun je geen contact opnemen en hoe hou je contact tijdens de hele buyer's journey? Bied daarom via de website ook premium content aan. Dit is content die zo goed is dat je deze kunt ruilen voor persoonlijke gegevens als een naam en e-mailadres. Vaak wordt premium content aangeboden in de vorm van een whitepaper of een nieuwsbrief. Speciale marketing automation-software registreert het gedrag van bezoekers op je site en combineert deze met de persoonlijke gegevens tot een profiel. We noemen dit lead scoring.

Marketing automation-software kan nu automatische per e-mail een dialoog tot stand brengen. Het stuurt de juiste informatie naar de juiste persoon op het juiste moment binnen de buyer's journey. De software stuurt binnen een campagne automatisch, e-mailberichten naar je prospect, op basis van zijn online leesgedrag. Hierdoor kun je echt relevant zijn. Als je zorgt voor relevante inhoud, zal je lead dat waarderen en je blijven herinneren gedurende zijn hele informatiezoektocht. We noemen dat lead nurturing.

Zie je dat een lead voldoende bekeken heeft, dan kun je persoonlijk contact met hem opnemen. Zo kun je heel gericht contact opnemen wat je veel tijd en afwijzingen scheelt. Maar nog belangrijker: je jaagt mensen die nog niet toe zijn aan een aankoop niet voortijdig weg.

Marketing automation-software is beschikbaar in verschillende prijsniveau's, van heel duur en uitgebreid (Hubspot) tot gratis en beperkt (Leadsius). Een overzicht van marketing automation-software tref je aan op de site van Stan & Stacy.

5. Meten is weten

Het unieke van online marketing is dat alles meetbaar is. Gratis bronnen als Google Analytics en Google Webmastertools zijn daarom een absolute must voor de online marketeer. In een eerder blogartikel schreef ik al hoe je kunt onderzoeken of je website voldoende bezoekers, leads en klanten aantrekt.

De laatste stap is om alle gedragsgegevens, inclusief kosten en opbrengsten te combineren in één systeem. Zo krijg je niet alleen inzicht in hoe je website scoort, maar ook in de kosten en opbrengsten van een lead. Wat levert een lead uiteindelijk op?

Inbound marketing, gecombineerd met marketing automation is een prachtige manier om meer bezoekers aan te trekken en een hogere conversie van bezoekers naar klant te realiseren. Inbound marketing is echter geen snel trucje en kost veel tijd en energie. Pas je het goed toe, dan is het de beloning meer dan waard.

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

foto: Thisparticulargreg, David Lofink

1 comment

Leave a reply