Iedere marketeer en tekstschrijver kent het. Je hebt een nieuwsbrief geschreven, je klikt op ‘verstuur’ en op dat moment zie je een enorme spelfout. Ondanks dat je het bericht wel 25 maal hebt gecontroleerd, is deze spelfout je niet opgevallen. Hoe kun je als schrijver spelfouten voorkomen? Met de volgende adviezen en het stappenplan schrijf ook jij foutloze teksten.
Is een spelfout in je tekst erg?
In principe is het nooit bevorderend als er spelfouten in je tekst staan. Taal kent net als wiskunde en verkeer bepaalde regels waar je je aan moet houden. Doe je dat niet, dan ontstaat er verwarring. Als tekstschrijver moet je foutloos kunnen schrijven en als marketeer eigenlijk ook. De mate van ‘ernst’ is afhankelijk van het soort fout (daar kom ik later op terug), het medium en je publiek. Als ik als tekstschrijver een tekst met spelfouten aanlever bij een klant, zal onze relatie niet zo lang duren. Aan de andere kant: ik schrijf zelden foutloze Whatsapp-jes aan mijn vriendin en we zijn nog steeds samen.
Mensen begrijpen toch wat ik bedoel, denk je misschien. Tja… dat ligt wat ingewikkelder. Een verkeerde komma kan al een wereld van verschil maken. Als een timmerman de maten doorgeeft in centimeters in plaats van in millimeters, heeft hij een probleem. Als je huisarts de naam van het medicijn niet goed op het recept schrijft, kan het verkeerd met je aflopen en als de politie je naam verkeerd op de bon schrijft, hoef jij de bekeuring niet te betalen. En jij wordt niet serieus genomen als er fouten in je tekst staan. Afgelopen week verzuchtte ik nog: “Het ergste van de hele pietendiscussie is nog wel de talloze spelfouten in de commentaren”.
Welke soorten schrijffouten zijn er?
Ik haalde het hiervoor al even aan: er bestaan verschillende soorten fouten. In principe zijn er drie verschillende schrijffouten die in een tekst gemaakt worden: spelfouten, taalfouten en natuurlijk typfouten.
- Spelfouten zijn fouten die gemaakt worden door het verkeerd (of niet) toepassen van spellingregels. Denk aan woorden die wel of niet aan elkaar geschreven worden, onjuist gebruik van koppeltekens en onjuiste meervoudsvormen. Of woorden die gewoon verkeerd geschreven worden. Voorbeelden van spelfouten: enigzins, te aller tijden, social media-campagne en gelinked. Sommige woorden worden geschreven volgens ingewikkelde regels en om het nog wat ingewikkelder te maken hanteren het Groene Boekje en het Witte Boekje verschillende regels.
- Taalfouten zijn grammaticale fouten of woorden die verkeerd gebruikt worden of onjuiste zinsconstructies. Vaak gaat het om verkeerde verwijswoorden (die en dat) en foutieve samentrekkingen.
- Typfouten (typefouten mag ook) zijn fouten die gemaakt worden door verkeerd typen. De schrijver weet wel hoe het woord geschreven wordt, maar maakt een foutje. Voorbeelden zijn: vna (van), marketign (marketing) of tekstscrijver (tekstschrijver).
Hoe je spelfouten en andere fouten kunt voorkomen (stappenplan) lees je in deel twee van deze blog post over foutloos schrijven.
foto: Peter Alfred Hess