Wat is een Pingback in WordPress?

He, nu staat mijn pagina met reacties alweer vol met vreemde pingback meldingen!  Wat is een pingback en wat moet ik er mee? Menig WordPress gebruikers zal dit ooit gedacht hebben.

Pingback wordt gebruikt door webloggers die geattendeerd willen worden als iemand linkt naar hun artikel. Sommige vormen van content management systemen zoals WordPress hebben een automatische systeem waardoor alle links in een nieuw artikel worden gepingd.

Pingback in de praktijk

André schrijft een artikel op zijn WordPress website. Hierin komt een link voor naar de website van Bart. De website van André stuurt nu een pingback (XML-RPC request) naar de website van Bert. Als de website van Bert de boodschap ontvangt gaat de website van Bert naar de website van André om dit te controleren. Als die link wordt aangetroffen is de ping succesvol.

De pingback verschijnt als een reactie in WordPress van Bert. De ping wil Bert eigenlijk laten weten: André heeft een link naar jouw website geplaatst; misschien vind jij de website van  André ook wel interessant. Als Bert het bericht goedkeurt verschijnt er onder het gelinkte bericht van Bert een link naar het artikel van André.

De reden waarom je waarschijnlijk veel berichten ontvangt is dat deze ook binnen je eigen site werken. Dus WordPress stuurt ook een ping-verzoek als een van je berichten verwijst naar een ander bericht (of pagina) op je eigen website. Dit kun je voorkomen door in plaats van absolute links (https://www.goedmettekst.nl/bericht.html), relatieve links (/bericht.html) te gebruiken.

Heeft een ping nut?

Dat hangt van de situatie af. Maar over het algemeen is het handiger om - als je link terug wilt leggen - dit in het artikel zelf te doen, in plaats van in de commentaren.

Pingback uitzetten

Om de automatische actie uit te zetten, ga je in het WordPress dashboard naar Instellingen > Reacties. Hier vind je de optie om pingbacks en trackbacks aan of uit te zetten. Je kunt ook de ping per artikel uitzetten. Dit doe je in het venster Reacties.

jeroen beelen handtekening

1 comment

  1. Colette 22 mei, 2016 at 17:11 Beantwoorden

    Weet iemand hoe je reacties moet instellen bij wordpress? Ik kan alleen reacties instellen bij artikelen maar ik wil ook dat iemand een algemene reactie kan geven …

    Op een pagina waar ik vrij veel heb staan wil ik lees verder invoeren … hoe werkt dat?

    Alvast dank!

Leave a reply