Wat is de Oxford Comma?

Het heeft me al menige correctie opgeleverd op school. Daar hebben ze me proberen bij te brengen: voor 'en' schrijf je nooit een komma. Alle leraren ten spijt, en eigenwijs als ik ben, schrijf ik soms toch een komma. Ik vind het mooier klinken, ritmischer. Maar ik ben niet de enige met deze afwijking, heb ik vandaag geleerd. Het heeft zelfs een naam: Oxford Comma.

Oxford Comma

Het schrijven van een komma voor 'and' heet de Oxford Comma. Aan de universiteit van Oxford wordt deze schrijfwijze goedgekeurd. De Oxford comma heeft namelijk een belangrijke functie in de taal: het voorkomt misverstanden. Laat ik een voorbeeld geven van de toepassing. Schrijf je:  In het restaurant aten we patat met een frikandel, en ijs. Dan weet je dat we eerst patat met een frikandel aten en daarna een ijsje. Laat je de Oxford comma weg, dan aten we alles door elkaar.

Mag een komma voor en in het Nederlands?

Zoals ik hierboven chreef, is een extra komma soms gewoon noodzakelijk voor de betekenis van een zin. Volgens schrijfwijzer.nl zijn er nog verschillende situaties waarin een komma voor en goed verdedigbaar is:

 1. Er komt een komma voor en als de hoofdzin te lang is. 
  Het concert duurde veel langer dan we hadden verwacht, en het was dan ook niet verwonderlijk dat we onze trein niet meer hebben gehaald.
  Het beste is overigens om lange zinnen in tweeën te hakken. Gewoon met een punt er tussen.
 2. Er komt een komma voor en als en een nevengeschikt zinsdeel inleidt.
  Kunt u aangeven of u meer informatie wenst, en zo ja vermeld dan tevens uw adres.
 3. Er komt een komma voor en om onderscheid te maken tussen reeksen in een opsomming.
  We kochten vandaag twee kinderboeken: Jip en Janneke, en Dora.

jeroen beelen handtekening

6 comments

  • Eva Steentjes 28 januari, 2018 at 20:55 Beantwoorden

   Dit zou zeker correct zijn, als er stond rhinoceros. Rhinoceri is namelijk meervoud dus verwijst dat naar minimaal twee, Washington en Lincoln dus…

 1. Taco 6 oktober, 2014 at 14:31 Beantwoorden

  Ik vraag me af of het Engelse voorbeeld in de afbeelding correct is. Het zou volgens mij pas verkeerd gaan als je helemaal geen komma zou gebruiken:

  We invited the rhinoceri Washington and Lincoln.

  Dan zou het inderdaad gaan om de neushoorns met die namen. Juist door de eerste komma achter rhinoceri te plaatsen, wordt aangegeven dat het niet alleen die neushoorns is, maar ook nog Washington en Lincoln.

  Je voorbeeld van het patat en ijs past bij regel drie. De patat met frikandel zitten samen op hetzelfde ‘niveau’ als het ijs. De komma is daar dus inderdaad terecht.

Leave a reply