Marketing automation kan niet zonder plan

Gelukkig dringt het belang van goede content bij steeds meer bedrijven door. Inmiddels worden er veel mooie informatieve blogs en prachtige leerzame whitepapers geschreven. Steeds meer bedrijven wagen zich nu aan de volgende stap: marketing automation. Helaas gaat het daar nog al eens fout: er is geen plan.

Maak van vluchtige websitebezoekers trouwe bezoekers

Door het schrijven van relevante content voor je website trek je meer bezoekers. Schrijf je regelmatig een blog of whitepaper, dan zul je zien dat na een post of 20 je aanzienlijk zult stijgen in de zoekresultaten binnen Google. Maar als je de statistieken analyseert, zul je ook zien dat het gedrag van je bezoekers erg vluchtig is. De meeste bezoekers op je site komen eenmalig langs en daarna nooit meer. En heel soms wordt je eens gebeld naar aanleiding van een blog of klantcase. Hoe hou je nu bezoekers langer vast?

Marketing automation maakt van een bezoeker een lead

Dat doe je met marketing automation. Hoe marketing automation precies werkt, schreef ik al eerder, maar het basisidee achter deze vorm van online marketing is dat je een bezoeker converteert naar een lead en deze lead vervolgens helpt bij het groeien naar een klant. Dat doe je door hem periodiek (per e-mail) te voorzien van relevante informatie. Informatie die je stuurt op het moment dat het hem van pas komt.

inbound marketingplanEn hier gaat het vaak mis. Achter het sturen van informatie naar je lead moet een duidelijk plan zitten. Het kan niet zo zijn dat je willekeurige blogs naar hem stuurt. Je moet werken volgens een plan en toewerken naar een apocalyps. Als je verschillende e-mails hebt verzonden aan je lead komt er een moment dat je iets van hem wil. Leads leveren immers geen geld op, klanten wel. Wil je een softwarepakket verkopen? Een abonnement afsluiten? Wil je dat hij je showroom bezoekt?  Wat wil je bereiken aan het einde van de rit?

Wat wil je bereiken met je marketing automation campagne?

Dit is de belangrijkste vraag die je je moet stellen alvorens je een marketing automation campagne gaat inrichten. Al je aandacht, energie en focus moet gericht zijn op dat ene eindpunt. Al je content moet de spanning opbouwen naar dat ene moment. Helaas zie ik dat vele online marketingcampagnes ineens stoppen of juist oneindig doormodderen zonder dat er een hoogtepunt komt. Vergelijk het met… nou ja je snapt de analogie.

Duidelijke doelen halen alles uit je campagne

Het is daarom verstandig al aan het begin van je traject niet alleen een goede tekstschrijver, maar ook een marketing automation deskundige in te huren. Huur je hem of haar pas in aan het einde, voor het technisch in elkaar draaien van de campagne, dan is de kans groot dat je campagne niet optimaal functioneert. Een marketing automation expert kan je vanaf het begin adviseren voor de loop van je campagne. Welke content heb je nodig en hoe kan deze het beste vormgegeven worden?

Daarnaast helpt het duidelijk formuleren van doelen bij de evaluatie van je automation campagne. Een van de voordelen van online marketing is dat alles meetbaar is. Alleen als je duidelijke doelen stelt, kun je bepalen of je deze haalt. Pas dan kun je iets zeggen over de kosten van een lead, het rendement van de campagne en heb je een goed verhaal naar je manager en naar Sales.

Alleen met een goed plan haal je alles uit je online marketing campagne!

jeroen beelen handtekening

Leave a reply