Eerder schreef ik een blog post over 7 punten waar een goede tekstschrijver aan moet voldoen. Maar hoe vind je zo’n tekstschrijver?
Zoek in Google eens op het woord “Tekstschrijver" en je krijgt ruim 390.000 resultaten. In jouw buurt zitten er vaak al een handje vol. Ook naar aanleiding van een openbare offerte-aanvraag via een site als Offerti kun je rekenen op veel reacties. Hoe kies je uit het enorme aanbod tekstschrijvers nu juist degene die het best bij jou en je opdracht past? Een aantal tips waarop je moet letten bij de keuze van een freelance tekstschrijver.
De website van de tekstschrijver
Je mag verwachten dat de website van de schrijver zelf in orde is, toch? Hoe ziet de website van de schrijver er uit? Is de website goed leesbaar en actueel? Of kom je veel achterstallig onderhoud tegen?
Zoek je een tekstschrijver die ook kennis heeft van online marketing? Dan mag je verwachten dat zijn eigen website goed vindbaar is, voldoet aan SEO regels en een actuele blog heeft. Is kennis van social media een vereiste? Dan is het verstandig zijn Twitter en Facebook account eens te bekijken. Komt de schrijfstijl en de manier van communiceren overeen met wat jij voor ogen hebt?
Weet de schrijver iets van jouw onderwerp?
Heeft de schrijver een goede portfolio? Een schrijver die al werk heeft geleverd voor de branche waarin jij werkzaam bent, heeft een voordeel. Dit wil overigens niet zeggen dat een tekstschrijver die dit niet heeft, geen goede tekst kan aanleveren. Een goede schrijver kan zich snel inlezen en soms is een frisse blik juist iets wat je zoekt.
Goed gevoel?
Je hersenen verzamelen onbewust allerlei informatie. Dat geeft ons een bepaald gevoel (of intuïtie). Wekt de website van de tekstschrijver vertrouwen? Ziet het er netjes en verzorgd uit? Is de blog up to date? Deelt de tekstschrijver kennis en laat hij zien wat hij kan of staat de site vol wollig taalgebruik? Belooft de schrijver je 200% meer bezoekers of zegt hij dat garanties eigenlijk niet te geven zijn? Schrijvers die de hele dag twitteren dat ze het druk hebben… hebben blijkbaar ruim voldoende tijd om te twitteren.
Kennismakingsgesprek
Met de komst van internet zijn afstanden minder belangrijk. Teksten zijn eenvoudig via internet te versturen en via Skype of Google Hangouts kun je prima videobellen. Toch is het aan te bevelen om een introductiegesprek 'face to face' te doen. Alleen dan kun je zien of het echt klikt tussen jou en de schrijver. Snapt hij de branche waarin jij werkt? Begrijpt hij het product? Ook voor mij als tekstschrijver is dat belangrijk. Ik moet er extra tijd voor vrijmaken, maar een goed gesprek van een uurtje maakt meer duidelijk dan 10 e-mails.
Prijs
De prijs van een tekstschrijver is altijd een punt. Wat kost een schrijver? Helaas zegt een prijs lang niet alles. Een goede tekstschrijver hoeft niet duur te zijn en een dure tekstschrijver hoeft niet goed te zijn. Maar houd wel in je achterhoofd dat je niet voor een dubbeltje op de eerste rij kunt zitten. Kwaliteit kost nu eenmaal geld. Kwaliteit verdient zijn geld ook dubbel en dwars terug.
foto: Simon Blackley