Hoe schrijf je een hoax?

Hoax is een Engels woord voor een tekst die geschreven is als grap, broodjeaapverhaal of om mensen simpelweg te bedriegen. Het woord is een verbastering van hocus wat op zijn beurt een samentrekking is van hocus pocus. In de regel doet een hoax geen kwaad en zorgt alleen voor irritatie omdat het bericht veelvuldig gedeeld en doorgestuurd wordt. De natte droom van iedere marketeer. Op die irritatiefactor na dan.

Wat kun je leren van een hoax?

Een online marketeer kan het een en ander leren van een hoax. Een hoax is immers een goed gelezen en opgevolgd bericht. Waar zit 'm dit in? Waarom volgen mensen blindelings de instructies binnen een nepbericht op, terwijl jouw mailing nauwelijks geopend wordt? Laten we eens in meer detail kijken naar een recente hoax. Je kent deze vast:

Morgen is de deadline !!!

Alles wat je hebt gepost wordt publiek vanaf morgen. Zelfs de berichten die zijn verwijderd of ongeautoriseerde foto's. Channel 13 nieuws had het over de verandering in het Facebook-privacybeleid.

Ik geef aan Facebook of een andere entiteit geen toelating mijn Facebook beelden, informatie en publicaties, berichten, zowel in het verleden als in de toekomst te gebruiken. Met deze verklaring breng ik Facebook op de hoogte dat het verboden is om eender wat van mij te openbaren, kopiëren, verspreiden, of enige andere actie tegen mij op basis van dit profiel en / of de inhoud ervan te ondernemen. De inhoud van dit profiel is privé en bevat vertrouwelijke informatie. Schending van de privacy is strafbaar (UCC 1-308-1 1 308-103 en het Statuut van Rome).

Let op: Facebook is nu een openbare entiteit. Alle Facebook leden moeten een notitie publiceren als deze.

Als u wilt, kunt u deze versie kopiëren en plakken. Delen is niet voldoende als verklaring. Kopieer en plak en publiceer zelf om veilig te zijn.

Een mooi voorbeeld van een hoax is het bovenstaand bericht over een vooraanstaande wijziging van de algemene voorwaarden van Facebook. Deze tekst uit 2012 steekt nog regelmatig de kop op. Het verhaal: als gevolg van een wijziging in de voorwaarden zou Facebook eigenaar worden van alle content die iemand post binnen het sociale netwerk. Plaats je een kopie van de hoax op je eigen Facebook-tijdlijn, dan omzeil je de algemene voorwaarden en voorkom je dat Facebook aan de haal gaat met je teksten en foto’s. Aldus het bericht. Natuurlijk is dat onzin. Je hebt de algemene voorwaarden van Facebook geaccepteerd. Wil er onderuit, dan is er maar één oplossing: je uitschrijven.

Kenmerken van een hoax

Een goede hoax is een mooi stukje social engineering waar menig tekstschrijver en marketeer iets van kan leren: het zet grote groepen mensen aan tot actie. Laten we eens kijken naar de kenmerken van een hoax:

  • Een hoax speelt in op een (latente) angst of frustratie. Ook al heb je er nog nooit over nagedacht, natuurlijk wil je niet dat Facebook de eigenaar van je foto’s en de door jou geschreven teksten wordt!
  • Een hoax speelt in op de (schijnbare) actualiteit.
  • De belofte die de hoax doet is meestal te mooi om waar te zijn, zoals het ontduiken van de algemene voorwaarden of het ontvangen van grote sommen geld.
  • Een hoax spoort je aan tot directe actie, zodat je niet al te veel tijd hebt om er echt over na te denken.
  • In het bericht wordt altijd een groot bedrijf of belangrijke persoon aangehaald, zoals Microsoft, IBM, NASA of ‘mijn jurist’.
  • Er staat altijd wel een alinea in met techno babble. Informatie die je eigenlijk niet begrijpt maar wel betrouwbaar klinkt. Denk aan een ingewikkelde techniek of een verwijzing naar een wetsartikel.
  • Een hoax spoort de lezer aan om het bericht zo veel mogelijk te vermenigvuldigen.

Hoax vertaald naar marketing

Een combinatie van de bovenstaande factoren zorgt er voor dat grote groepen mensen in de hoax geloven of in ieder geval de instructies voor de zekerheid maar opvolgen. Als marketeer of schrijver mag je mensen natuurlijk nooit voorliegen of bedriegen. Toch kun je hieruit lering trekken. Ik heb de bovenstaande punten vertaald naar punten om een tekst, mailing, e-mail of landingspagina krachtiger maken:

  • Speel in op een (latente) behoefte, angst of frustratie van je doelgroep. Als het goed is vormt jouw product of dienst de oplossing. Buyer persona's zijn gebaseerd op dit principe. 
  • Speel je tevens in op de actualiteit dat kan dit je communicatie een extra zetje geven. Actuele berichten worden eerder gelezen en gedeeld op social media.
  • Laat zien dat jouw product of dienst je buyer persona kan helpen met zijn 'probleem'. Geef in je communicatie ook aan wat er kan gebeuren als de lezer niet ingaat op je aanbod.
  • Spoor aan tot actie (call to action). Je hebt nu de aandacht van de lezer. Legt hij jouw verhaal terzijde, dan ben je die aandacht weer kwijt. Maak duidelijk waarom het belangrijk is dat hij nu handelt. 
  • Mensen willen wat andere mensen willen. Als je door middel van klantcases kunt laten zien dat andere (grote) bedrijven veel profijt hebben van jouw product, trek je hiermee geïnteresseerde prospects over de streep.
  • Schrijf je een blog? Spoor dan mensen aan om te reageren of het artikel te delen via social media. Je brengt zo een discussie op gang en vergroot exposure.

En nu snel delen dit artikel, voor het te laat is!

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

 

 

2 comments

    • Jeroen Beelen 21 oktober, 2016 at 11:32 Beantwoorden

      Ron, Ik heb het even voor je uitgezocht.
      Het woord hoax is een verbastering van hocus wat op zijn beurt een samentrekking is van HOcus poCUS. Hocus pocus of hocus pocus pilatus pas is een (pseudo-) toverspreuk en wordt vaak als synoniem voor misleiding of bedrog gebruikt. En zo is de cirkel weer rond.

Leave a reply