Nooit zie ik op straat een poster die niet opvalt. Dat is natuurlijk volstrekt logisch. Heel vaak zie ik posters die niet communiceren. Ik zie ze hangen in een ooghoek, zonder dat ik ook maar enig idee hebt van de boodschap. Vaak stoort een poster; ik ben eigenlijk bezig met iets anders. En heel vaak daagt een poster ook simpelweg niet uit tot lezen. Dat maakt het lastig om een goede, duidelijke poster te maken. Hoe maak je een duidelijke poster? Hier volgen 3 tips voor de perfecte poster.
Een poster of affiche moet volgens mij voldoen aan 3 belangrijke eisen: opvallen, communiceren en aanzetten tot actie.
1. Een poster moet opvallen
Een poster die niet opvalt, wordt niet gezien en brengt geen boodschap over. Einde oefening. Ik kan het niet duidelijker zeggen. Maar wat is opvallen? Opvallen betekent anders zijn dan anderen of anders zijn dan je omgeving. Dat is nóg belangrijker als je poster veel concurrentie heeft, bijvoorbeeld op de posterwand in de supermarkt of op het aanplakbord voor de verkiezingen. Je hebt ongeveer een halve seconde om de aandacht van een voorbijganger te trekken. Nu iedereen drukke full-color posters maakt, kan het heel goed werken om een zwart-wit exemplaar te maken. Hierdoor val je op! Opvallen is de eerste stap om je boodschap over te kunnen brengen.
2. Een poster moet communiceren
Een affiche dat geen duidelijke en eenduidige boodschap overbrengt heeft geen nut. In dat geval kun je net zo goed behangpapier ophangen, dat is goedkoper en vaak nog mooier ook. Mensen bepalen in een halve seconde of de boodschap interessant genoeg is om verder te lezen. Een poster moet dus meteen prikkelen. Hierin spelen een aantal factoren een rol:
Duidelijkheid
Zorg er voor dat je poster duidelijk is. Don’t make me think! Als ik diep moet nadenken, ben ik waarschijnlijk tijdens het nadenken al doorgelopen. Laat er geen twijfel over bestaan wat je wilt vertellen. Besef je bij het tekstschrijven dat de poster op zichzelf staat; er staat niemand naast om nog een toelichting te geven. Kies voor een kort, afgerond verhaal.
Leesbaarheid
Zorg dat je kunstwerkje van een afstand leesbaar is. In de meeste gevallen staan de voorbijgangers er niet met hun neus bovenop. Open deur? Kijk dan eens goed om je heen. De kop van je affiche moet leesbaar zijn vanaf een afstand van ongeveer 4 meter. De tekst vanaf ongeveer een meter afstand. Een lettergrootte van respectievelijk 72pt en 36pt is aan te bevelen. Gebruik korte zinnen en geen moeilijke woorden.
Maak duidelijke keuzes
Natuurlijk wil je heel veel vertellen en is de poster voor iedereen bestemd. Maar dat gaat nu eenmaal niet op een halve vierkante meter. Maak daarom duidelijke keuzes. Zijn er verschillende soorten mensen die je wilt aanspreken? Maak dan verschillende posters die je richt op verschillende doelgroepen. Hoe specifieker de boodschap, hoe beter deze aansluit bij je doelgroep.
Beeldmateriaal moet communiceren
Ook het beeldmateriaal moet communiceren en de boodschap ondersteunen. Waarom staan er op posters voor de gemeenteraadverkiezingen hoofden van lokale lijsttrekkers? Ik heb geen idee. Tenzij je een enorm lokale bekendheid bent, is het waarschijnlijk enkel ego van de persoon in kwestie. Misschien is het beter om een foto te plaatsen die je doelgroep aanspreekt? Ben je een partij die opkomt voor ouderen? Dan plaats je een foto van een gelukkig 70+ echtpaar, niet een foto van de oude lijsttrekker.
Emotie binnen een poster
De beste posters maken een emotie los. Als je iets voelt bij een poster, blijft de boodschap langer hangen. Onze hersenen onthouden nu eenmaal beter boodschappen gekoppeld aan emoties. Waar was je op 5 april 1012? Grote kans dat je het niet weet. Waar was je op '9/11'? Daarom staan posters vol met zeehondjes, blindengeleidepuppies en donkere kindjes met vliegjes op hun ogen.
3. Een poster zet aan tot handelen
Tenslotte moet een poster volgens mij aanzetten tot handelen. Toch? Je wilt iets van de voorbijganger. We noemen dat een ‘activerende werking’. Een doel kan zijn dat een voorbijganger een website bezoekt, gaat doneren of een positief gevoel ontwikkelt ten opzichte van een onderwerp. Activeren doe je door de lezer nog eens extra te prikkelen. Stel hem een ‘beloning’ in het vooruitzicht of juist een schrikbeeld dat hij kan voorkomen. “Bestel kaartjes nu met extra korting” of “Stem Lijst 1 en voorkom dat Alkmaar verpaupert!”
Als je de bovenstaande regels toepast in je ontwerp, kan je poster bijna niet meer stuk!
foto: Paul Keller
Goedemiddag schijver(s) en lezers. Ik vond de info op deze website heel erg nuttig en ik zal deze criteria gebruiken voor een examenles. De auteursrechten worden wel vermeld.
Thank You and be safe!
Groeten,
Ashwin
yoe ik ook
wow dit hielp zo erg ik denk dat ik een tien ga krijgen ik hou van deze site
srry maar dit is gwn nutteloos
nou bedankt voor de tips ik hoop dat ik een goed cijfer krijg!!♥♥