tekstschrijver in archief

Een goede briefing van je tekstschrijver voorkomt problemen

Je hebt besloten een tekstschrijver in te huren voor het schrijven van een klantcase, whitepaper of blog. En nu wil je een offerte ontvangen. Hoe vertel je mij als tekstschrijver wat je precies zoekt? Hoe beter jouw briefing, hoe duidelijker en specifieker ik een offerte voor je kan maken.

Hoe schrijf je een briefing voor je tekstschrijver?

Offerteverzoeken krijg ik in alle vormen en maten. Soms pagina’s lang, soms bestaande uit slechts een enkele regels (“Wij willen een artikel over autoverlichting van ongeveer 6 A5’jes met veel plaatjes”). Hoe concreter en duidelijker jouw briefing is, hoe scherper en specifieker ik een offerte kan maken. Een goede briefing voorkomt veel verwarring.

Waar moet een briefing voor een tekstschrijver aan voldoen?

In een briefing moeten een aantal punten aan bod komen. Zet je een openbare offerte-aanvraag uit via een offerte-website, dan kun je soms niet alle punten tot in detail beschrijven. Beperk je dan tot de kern. Later kun je in een persoonlijk gesprek je opdracht toelichten. Tijdens dit gesprek kun je ook meteen ervaren of er een klik is tussen jou en de schrijver.

[fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"][fusion_accordion]
[fusion_toggle title="Het doel van de tekst" open="on"]

Om een goede tekst te kunnen schrijven, moet ik weten wat je met de tekst wilt bereiken. Het doel bepaalt uiteindelijk de boodschap. Wat wil je dat mijn tekst oplevert? Is het verkoop? Voorlichting? Conversie?[/fusion_toggle]

[fusion_toggle title="De boodschap van de tekst" open="off"]

Voor ik een offerte voor je kan maken, moet ik als schrijver weten waar de tekst ongeveer over moet gaan. Ik kan dan bepalen of ik voldoende affiniteit met het onderwerp heb. Zo niet, denk ik dat ik mij op een redelijke termijn kan inlezen?

  • Wie is de doelgroep?
  • Welke boodschap wil je overbrengen?
  • Is er binnen je bedrijf informatie over het onderwerp beschikbaar? Is er documentatie? Kan ik iemand binnen je bedrijf interviewen voor meer informatie? Of moet ik zelf research doen?
  • Heb je voorbeelden van tekst die je goed vindt? Of slecht?

[/fusion_toggle]

[fusion_toggle title="Het soort tekst en het medium" open="off"]

Ieder medium en type uiting vraagt om een andere insteek. Een tekst voor een brochure kan wat langer zijn dan een webtekst. Deze moet kort en krachtig zijn. In het algemeen geldt: hoe korter hoe beter. Het schrijven van korte teksten kost in de regel meer tijd dan het schrijven van een lange tekst.

  • Soort uiting: brochure, folder, persbericht, whitepaper, blog, webpagina, landingspagina.
  • Wordt de tekst geschreven voor een online of offline medium? Vereist een online tekst SEO?
  • Betreft de opdracht een revisie van een bestaande tekst of een geheel nieuwe tekst?
  • Wat is de gewenste lengte van de tekst? Druk dit bij voorkeur uit in concreet meetbare termen, zoals het aantal woorden, liever niet het aantal A4’tjes.

[/fusion_toggle]

[fusion_toggle title="Wat is de Tone of voice?" open="off"]

Welke sfeer moet de tekst uitdragen? Zakelijke en feitelijk? Of juist wervend?

  • Wat is de stijl van de tekst? Zakelijk, wervend, modern, informeel, ...?
  • Spreek je de lezer aan met jij of u?
  • Is jargon toegestaan of juist niet?

[/fusion_toggle]

[fusion_toggle title="Hoe moet ik de tekst aanleveren?" open="off"]

Hoe wil je de tekst aangeleverd krijgen? In de meeste gevallen is dat digitaal, maar op welke manier?

  • Opgemaakt of als platte tekst? Per e-mail of bijvoorbeeld via Google Docs?
  • Moet de tekstschrijver ook beeld aanleveren?
  • Is SEO vereist? Moet de tekstschrijver zich ook bezighouden met de structuur van de website?

[/fusion_toggle]

[fusion_toggle title="De planning" open="off"]

Een goede planning zorgt voor een eindproduct dat op tijd af is. Houd er rekening mee dat schrijven één onderdeel van de opdracht is. Ook research en revisie moet opgenomen worden in de planning. Een planning is niet alleen iets voor de tekstschrijver; ook jij als opdrachtgever moet je aan de planning houden, bijvoorbeeld door het tijdig aanleveren van correcties.

  • Deadline voor het concept en voor het aanleveren van correcties hierop door de klant.
  • Deadline voor de definitieve versie en voor het aanleveren van correcties hierop.
  • Deadline voor laatste correcties.
  • Opleverdatum en tijd.

[/fusion_toggle]

[fusion_toggle title="Correcties" open="off"]

Jij als opdrachtgever bent verantwoordelijk voor de uiteindelijke tekst. Het is daarom belangrijk dat je teksten op de controlemomenten goed nakijkt. Na de eerste versie (concept) krijg je de mogelijkheid correcties aan te brengen. In veel gevallen zijn er meerdere personen binnen je bedrijf betrokken bij de beoordeling. Spreek af wie de centrale contactpersoon is. Ik heb wel eens gewerkt voor een bedrijf waarbij ik feedback kreeg van vier verschillende personen. Dat is lastig werken: zoveel mensen, zoveel wensen. Wat de ene afkeurt, keurt de ander juist goed.

  • Wie beoordeelt de concepttekst?
  • Wie is de contactpersoon met de tekstschrijver?
  • Hoe worden wijzigingen doorgegeven?

[/fusion_toggle]

[fusion_toggle title="Het auteursrecht" open="off"]

Het auteursrecht van de tekst ligt standaard bij de tekstschrijver, in ieder geval tot het werk betaald is door de opdrachtgever. Hoe het auteursrecht hierna geregeld is, hangt af van onderlinge afspraken, vaak geregeld in de algemene voorwaarden. In veel gevallen is hier over te onderhandelen en kunnen sommige rechten afgekocht worden.

  • Wie is de eigenaar van de teksten na betaling van de opdrachtnemer?
  • Mag je de tekst voor andere uitingen gebruiken? Vaak moet hiervoor een toeslag betaald worden aan de schrijver.
  • In hoeverre mag je als opdrachtgever wijzigingen aanbrengen aan de opgeleverde tekst? Moet de tekstschrijver hiervoor eerst toestemming geven?
  • In de meeste gevallen is de naamsvermelding van de schrijver verplicht. Wil je dit niet? Geef dit dan duidelijk aan.

[/fusion_toggle]

[fusion_toggle title="Budget" open="off"]

Tenslotte geef je aan wat het beschikbare budget is. Tekstschrijvers hanteren verschillende tarieven. Dat wil niet zeggen dat een dure schrijver altijd een hele goede schrijver is. Toch is er natuurlijk een verband tussen prijs en kwaliteit. Een tekstschrijver met een uurtarief van €25 kan daar nauwelijks origineel en goed werk voor leveren. Bedenk je dat een goede tekst meer omzet genereert en dat kwaliteit geld kost.[/fusion_toggle]

[/fusion_accordion]
jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

 

foto: Streetwrk[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Leave a reply