“Dit jaar gaan de gemeenteraadsverkiezingen echt ergens over!”, hoorde ik een PvdA-lid vandaag op de radio zeggen. Maar volgens mij willen de partijen niet dat ik weet wáárover, dacht ik toen ik hardlopend door Heiloo langs dit bord liep. De posters voor de gemeenteraadsverkiezingen laten helemaal niets los waarover het gaat. Laat staan dat ik zin krijg om te gaan stemmen.
Eerder schreef ik een blog post over waaraan een succesvolle poster moet voldoen: opvallen, communiceren en aanzetten tot actie. Nu stond ik al een hele minuut te kijken naar een aanplakbord vol verkiezingsposters. En niets werd me duidelijk. Oké, misschien één ding. Ik snapte waarom niemand geïnteresseerd is in lokale politiek. Politieke partijen communiceren niet. Die zenden alleen volstrekt onbegrijpelijke taal uit.
Gemeenteraadsverkiezingen, waar gaat het over?
Welke eigenaardige tekstschrijvers werken er voor partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezing? Waarom schrijven ze teksten als “Nu vooruit!”, in plaats van concrete ideeën? Zeker voor gemeenteraadsverkiezingen, waarbij de onderwerpen lekker lokaal en beeldend zijn, lijkt me dat een gemiste kans.
Waarom staan er personen op de verkiezingsaffiches? Personen die ik niet ken en mij niets zeggen, ook al woon ik nu 5 jaar in Heiloo. Ik heb werkelijk geen idee. Ben je een partij die opkomt voor ouderen? Dan gebruik je een foto van een gezellig bejaard stel. Iets wat je doelgroep aanspreekt. Lijkt mij althans.
Verkiezingsposters zijn kansloos en zetten niet aan tot actie. Soms staat er onderin de poster “Stem Ellen”. Maar waarom zou ik stemmen op Ellen als ik niet begrijp wat ze wil?
Nu méér dan ooit!
Laat ik mijn betoog illustreren aan de hand van een praktijkvoorbeeld. De slechtste verkiezingsposter uit de rij is volgens mij die van … tja van wie is die eigenlijk. Ik woon al enkele jaren in Heiloo en ik heb geen idee hoe deze partij heet. Na een paar seconden kijken twijfelde ik nog steeds tussen “2000 Heiloo” en “Heiloo 2000”. Het is in ieder geval de gele poster. Deze valt het meest op en communiceert het minst. Dat is ook al een kunst. De poster is saai, heeft een vage, totaal onbegrijpelijke boodschap en zet niet aan tot actie. Heiloo-2000 is de grootste partij die meedoet aan de gemeenteraadsverkiezingen van Heiloo. Hoe is het mogelijk.
“Nu méér dan ooit!” zegt de poster. Meer is onderstreept én heeft accenten. Er is dus iets wat er vroeger minder was, of er moet van iets juist meer komen. En blijkbaar is het belangrijk dat het nu gebeurt. Maar wat? Zet Heiloo-2000 zich in voor het milieu, nu het de warmste winter sinds mensenheugenis is? Of is er iets verschrikkelijks aan de hand op lokaal niveau dat me weer eens totaal ontgaan is? Of is het uit kostenoverweging? Dat de partij voor de komende twintig jaar posters heeft laten drukken onder het mom van: er is altijd wel wat?
Jeroen, weet jij het weer beter?
Jazeker. Ik wil Heiloo-2000 laten zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om een goed affiche te ontwerpen voor de aankomende verkiezingen. Daarom heb ik het verkiezingsprogramma van de partij doorworsteld. Het verkiezingsprogramma van Heiloo-2000 - een woordenbrij van 20 pagina’s - communiceert zowaar nog slechter dan de poster. Mijn eerste tip: neem nooit een tekstschrijver in de arm die betaald wil worden per woord!
De partij waait zo ongeveer met alle winden mee en wil iedereen te vriend houden. Alleen al de samenvatting is een hele tekst-pagina lang, in plaats van een aantal kort en krachtige punten. Ik haal er voor het gemak een paar kernpunten uit. Of het echt de speerpunten zijn van de partij, is me nog steeds niet duidelijk, maar het is prima te gebruiken ter illustratie van hoe een postercampagne er uit zou kunnen zien.
- Heiloo is ons dorp
- Meer doen voor ouderen, goede voorzieningen bieden, ook op sociaal gebied.
- Laat Heiloo niet afglijden of verpauperen maar houd het levendig voor jong en oud
- Goed leefklimaat voor jongeren
- Niet bezuinigen op de bibliotheek, zwembad Het Baafje en de muziekschool
Prachtige, voor iedereen herkenbare punten! Waarom maakt Heiloo-2000 niet een campagne die een aantal verschillende tot de verbeelding sprekende punten uitbeeldt? Mijn tweede tip: keuzes maken! Na een halfuurtje photoshoppen kom ik tot het volgende voorbeeld van één van de affiches uit een campagne met speerpunten. Iedere poster geeft één speerpunt weer en richt zich op een bepaalde doelgroep.
Politieke partijen uit Heiloo, nu zelf aan de slag! De tijd dringt. Nu meer dan ooit!
foto: placeit
Goed artikel Jeroen! In ons dorp zijn er drie (!) lokale partijen, en vijf landelijke partijen actief. 8 fracties voor 21 raadszetels. Ik word bestookt met informatie, echter ik heb geen idee wat ik moet stemmen. Financieel zit Langedijk zo ongeveer aan de grond, maar er is geen partij die helder is in hoe dit op te lossen, terwijl het financiële probleem de komende vier jaar de hoofdzaak zal zijn.
Weet je wat het is? Men wil niet helder communiceren, want dan ben je daarop af te rekenen en daar houden politici niet van.
Hoi Jeroen
Mooie blog weer. En zo herkenbaar. Als kiezer wordt me iedere verkiezingen minder duidelijk waar het over gaat en kost het me iedere keer meer moeite om te achterhalen wat partijen echt willen.
Ik ben een betrokken burger, draag bij aan onze samenleving en raak toch steeds minder gemotiveerd om naar de stembus te gaan. Ook omdat na de verkiezingen de herkennings- en speerpunten van partijen verdwijnen in het compromis dat ze samen bereiken om een periode van vier jaar door te komen.
Kortom. Betere posters: graag. Doen wat je belooft: nog liever.