gastblog help

Een gastblogger inhuren, een verstandige keuze?

Nu steeds meer bedrijven zich bezighouden met inbound marketing, stijgt de vraag naar goede gastbloggers enorm. Is het inhuren van een gastblogger wel verstandig? Ik zet de voordelen en nadelen voor je op een rij.

Waarom een gastblogger inhuren?

Ik schreef al eerder dat een blog een goede en relatief goedkope manier is om kennis te delen. Uit inbound marketing oogpunt is veel winst te boeken. Maar wie schrijft al die content? Een goed blog schrijven kost veel tijd en energie. In de meeste gevallen vul je zelf, met je team de blog. Laat ik er duidelijk over zijn dat dit de voorkeur heeft. Toch zijn er volgens mij een aantal redenen om een externe schrijver in te huren. Je moet zo'n gastblogger zien als een periodieke of tijdelijke aanvulling op je team van schrijvers.

Een gastblogger is iemand van buiten de organisatie die (regelmatig) een artikel schrijft voor jouw bedrijfsblog. Dat doet hij onder zijn eigen naam. Verwar dit niet met een ghostblogger; iemand die blogt onder jouw naam. Als je je afvraagt waar Obama de tijd vandaan haalt om te bloggen...

De voordelen van een gastblogger

Het inhuren van een gastblogger heeft een aantal voordelen. Ik zet ze kort op een rij:

  • Gebrek aan tijd is een reden om een gastblogger in te huren. Schrijven kost tijd. Ga er maar aan staan als manager om wekelijks een blog schijven. Een gastblogger houdt het ritme er in zodat jij minder vaak hoeft te schrijven, terwijl de blog toch levendig blijft.
  • Een gastblogger schrijft beter en sneller, het is immers zijn vak. Je hoeft voor een goede blog geen uitmuntend neerlandicus te zijn. Ik vind het belangrijker dat je lekker leesbaar schrijft en een eigen mening verwerkt in je tekst. Maar ook dat is niet voor iedereen weggelegd.
  • Voor een lezer is het interessanter als meerdere mensen schrijven voor een webblog. Dat levert meerdere visies op over een onderwerp. Veel kleine bedrijven hebben amper tijd voor het bijhouden van een blog. Laat staan dat er meerdere mensen schrijven.
  • Een gastblogger is de frisse wind binnen je schrijversteam. Een persoon van buiten de organisatie heeft vaak een onbevooroordeelde kijk op onderwerpen. Je kunt een gastblogger inhuren die weinig kennis heeft van jouw branche, waardoor hij met een “naïeve” blik naar bepaalde onderwerpen kijkt. Of je huurt juist een expert in die artikelen schrijft die lekker de diepte in gaan.
  • Niet alleen is een gastblogger inhoudelijk een frisse wind. Ook kun je waarschijnlijk veel van zijn werkwijze en manier van schrijven leren (en andersom!).

De nadelen van een gastblogger

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het inhuren van een gastblogger.

  • Een gastblogger kent jouw organisatie en klanten (buyer persona’s) niet. Hij weet niet wat zij willen lezen. Je moet hem dus helpen bij de keuze van onderwerpen en schrijfstijl. Je wilt ook weer niet te veel redigeren omdat dit de voordelen teniet doet.
  • Het vinden van de juiste persoon is lastig. De vraag naar gastbloggers is groot, het aanbod gering. Een externe blogger moet feeling hebben met het bedrijf en zijn schrijfstijl moet aansluiten bij de blog. Zoek je een expert op een bepaald gebied, dan loop je al snel aan tegen het feit dat deze of niet kan schrijven of te druk is.
  • Een gastblogger inhuren is duurder dan zelf doen. Schrijven kost nu eenmaal tijd en dus geld. Er zijn maar weinig organisaties die budget hebben om wekelijks een blogpost te kunnen kopen.

gastblogger heeft focus nodig

Waar moet je op letten bij het inhuren van een gastblogger?

  • Eis originaliteit van de schrijver. Daarmee bedoel ik dat het werk niet bestaat uit knip en plakwerk. Niet alleen begeef je je dan juridisch op glad ijs (jij bent verantwoordelijk voor de teksten op je website), ook uit SEO overweging is dit onverstandig.
  • Eis exclusiviteit van de schrijver. Post de blogger het verhaal ook op zijn eigen site (of op de site van andere bedrijven), dan druist dat in tegen Google’s regel van originele content. Niet doen dus.
  • Gaat de blogger onder zijn eigen naam bloggen? Onder zijn eigen bedrijfsnaam? Of krijgt hij een functie binnen jouw organisatie? Mag de blogger een link naar zijn eigen website plaatsen? Allemaal dingen om vooraf even over na te denken.
  • Maak ook afspraken over onderwerpen, stijl, linkgebruik, tone of voice, lengte, frequentie en deadline.

Als je de bovenstaande tips in je achterhoofd houdt, kan een gastblogger een prima aanvulling zijn op je eigen team webschrijvers!

Heb jij ervaringen met gastbloggers? Of heb je aanvullende punt waar je op moet letten bij het inhuren van een gastblogger? Je kunt ze hieronder kwijt.

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

 

foto: Betsy Webermargolove

Leave a reply