De perfecte SEO titel heeft 5 belangrijke eigenschappen

Net als bij een boek, vertelt de titel van een webpagina waar deze over gaat. De titel is daarom het belangrijkste element binnen je pagina. In dit blogartikel ga ik opzoek naar de perfecte titel voor een webpagina. Of met andere woorden: welke SEO eisen voor een titel zijn belangrijk?

Wat is een titel?

De titel van een webpagina staat in de source code tussen de title-tags: <title>Hier gaat het artikel over</title>. Op de meeste websites wordt de titel in een groot lettertype aan het begin van de pagina getoond. Je browser geeft deze weer in de kop en ook in de zoekresultaten verschijnt de titel van webpagina's.

Waarom is een titel belangrijk?

Zoals gezegd geeft een titel de inhoud van een artikel of webpagina weer. In die zin is een titel essentieel voor iemand om te bepalen of titel_facebookhij naar de website gaat om het hele artikel te lezen. In de zoekresultaten is de titel (naast een korte samenvatting of een plaatje) de enige informatie die iemand heeft om te bepalen of een pagina relevant is. Of het nu gaat om een pull-medium als Google of een push-medium als Facebook.

In dit blogartikel beperk ik mij even tot de SEO-eigenschappen van de titel. In een volgende blogposting leg ik de nadruk op de menselijke factor titel. Als je sec kijkt naar de belangrijkheid van een titel voor SEO, dan kun je zeggen dat deze net even belangrijker is dan de eerste H1-kop. Dat blijkt uit het feit dat Google er soms zelf voor kiest om in de resultaten niet de titel, maar de eerste H1-kop te tonen. Google vindt in dat geval dat deze beter pas bij het ingetoetste zoekwoord. Je titel is dan vaak te kort.

Waaraan moet een titel voldoen?

Met SEO-technieken willen we bereiken dat een bepaalde pagina (en site) zo hoog mogelijk scoort op een bepaald zoekwoord. Hoe kunnen we de titel aanpassen dat dit een positieve invloed heeft op de positie in de zoekresultaten? Er zijn 5 belangrijke eigenschappen waaraan een titel moet voldoen:

Een titel die niets zegt over de inhoud van een pagina, scoort laag. Logisch. Daar heeft een bezoeker niets aan. Google wordt steeds beter in het interpreteren van tekst en past soms zelfs de titel aan, zodat deze beter overeenkomt met de inhoud van de pagina. In de onderstaande video legt Matt Cutts van Google dit toe:

[/fusion_toggle]

L3HX_8BAhB4
Er blijkt -proefondervindelijk- een sterke correlatie te zijn tussen de positie van het zoekwoord in de titel en de ranking van de webpagina. Je kunt stellen dat hoe eerder het zoekwoord voorkomt, hoe hoger de pagina gewaardeerd wordt. Dit is natuurlijk niets nieuws. Het artikel “Welk meel gebruik je voor een appeltaart?” gaat waarschijnlijk meer over meel dan over appeltaart.

Een titel is leesbaar
Over-optimaliseer niet. Google wil zoekers relevante resultaten bieden. Een onleesbare titel, bestaande uit alleen zoekwoorden of slecht geschreven Nederlands nodigt niet uit tot lezen en zal laag scoren in de resultaten (en misschien zelfs een penalty opleveren). SEO is nu eenmaal geen eenvoudig trucje waarbij je een pagina volstampt met zoekwoorden.

Een titel is uniek
Een boek waarin ieder hoofdstuk dezelfde titel heeft, is onleesbaar. Toch zijn er websites waarbinnen dit voorkomt als gevolg van een slecht CRM-systeem of eigen knutselwerkjes. Dubbele titels zijn verwarrend voor de lezer. Dat Google unieke paginabeschrijvingen wil, blijkt wel uit het feit dat Webmastertoolshiervoor een speciale waarschuwing heeft. Kortom: titels zijn belangrijk voor mensen en dus voor Google.

Een titel is kort

Titels worden afgebroken in zoekresultaten

Lange titels worden afgebroken in zoekresultaten

Volgens de standaard van het W3C mag een websitetitel maximaal 64 karakters bevatten. Maar je voelt de bui al hangen: Google geeft er ongeveer 67 weer. Ongeveer? Ja, dat is afhankelijk van de gebruikte letters. Google heeft een niet-proportioneel lettertype, wat wil zeggen dat de letters W en M meer ruimte innemen dan de I en de J. En om het nog wat ingewikkelder te maken: op mobile apparaten is het aantal getoonde karakters weer anders. Is een titel te lang, dan wordt deze afgebroken gevolgd door “…”

In je browser zijn de eerste 2-4 woorden zichtbaar. Dit is meteen een mooie maatstaf. Probeer in de eerste 4 woorden te vertellen waar de pagina over gaat en maak een titel niet langer dan 7 woorden (SEOlab). Mensen lezen niet, maar scannen een titel.

Nu heb je een goed inzicht waaraan je paginatitel moet voldoen. Kijk eens kritisch naar je eigen webpagina’s. Is er aanpassing noodzakelijk? Twijfel je toch nog? Kijk dan hoe je concurrenten het doen. Type het zoekwoord waarop je gevonden wilt worden in op Google en bekijk de eerste en laatste resultaten eens kritisch. Kun je zien wat wel en niet werkt?

Vergeet de menselijke factor niet

In dit artikel heb ik alleen gesproken over SEO-eigenschappen van een titel. Er is natuurlijk ook nog de menselijke factor van een titel. Want een perfect uitgebalanceerde titel waar niemand op klikt heeft natuurlijk geen nut. Daarnaast moet je onthouden dat Google zich steeds meer als mens gaat gedragen. De zoekmachine bepaalt de relevantie van een pagina steeds minder op basis van een set vaste eigenschappen. In een volgende blog ga ik in op de menselijke factor van de perfecte titel.

Het optimaliseren van een titel is belangrijk, maar vormt slechts een van de ca. 200 factoren waarop een zoekmachine een webpagina beoordeelt. Voor een goede SEO is juist het samenspel van factoren belangrijk. On-page SEO is een onderdeel van on-site SEO. En on-site SEO kan niet zonder off-site SEO. Als schrijver van content moet je dus rekening houden met alle content binnen de hele website! Alle content moet met elkaar in relatie met elkaar staan.

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

 

foto: George Redgrave

Leave a reply