Hamburgercontent

Oktober was de maand van het creatieve knip- en plakwerk. Het Algemeen Dagblad moest door het stof omdat zij een interview met Lange Frans in het NRC verknipte tot een geheel nieuw artikel. En de hoofdredacteur van de Volkskrant stuurde een stagiaire de laan uit omdat twintig van zijn artikelen bestonden uit teksten van andere media. Een nieuwe online trend?

Nee, natuurlijk niet. Zo lang het internet bestaat wordt alles wat los en vast zit achteloos gekopieerd. In het begin was het software en daarna muziek en video. Nu de vraag naar tekstuele content explodeert (hoe kom je anders hoog in Google?), is er een nieuw slachtoffer te betreuren: tekst. De vraag naar content is enorm, maar het zelf schrijven van blogteksten is lastig en tijdrovend en het laten schrijven van teksten is duur. Een goede tekstschrijver kost aardig wat geld en met het schrijven van een whitepaper ben je er niet, deze moet ook nog eens worden vormgegeven.

Nu kun je je verbazen over de gemakzucht van sommige journalisten, maar in mijn vakgebied is het natuurlijk niet veel beter. Sterker nog: als er één groep er lustig op los kopieert dan zijn het wel de hedendaagse online marketeers. En misschien zijn de ergste marketeers onder hen degene die online content prediken.

Zij zijn zich als geen ander bewust van het belang van een continue stroom aan nieuwe content. Daarnaast beseffen zij zich ook maar al te goed hoe duur en tijdrovend het vervaardigen van goede content is. En dus staan veel websites vol hamburgercontent. Een pakkende, geurige titel en verder licht verteerbare content die na consumptie een leeg gevoel achterlaat. Vaak (deels) gekopieerd van of hevig geïnspireerd door een website van een concurrent. Geen wonder dat al die Top10-lijstjes zo op elkaar lijken. Het zijn kopieën van kopieën van kopieën.

Wat je je zou moeten afvragen is of deze manier van schrijven, eigenlijk wel zin heeft. Als inbound marketeer denk ik van niet, buiten het feit dat plagiaat strafbaar is. Maar ik zit hier als tekstschrijver ook een beetje met een dubbele pet op. Maar laten we het eens vanuit een strikt marketingperspectief bekijken. Wat is je doel? Waarom schrijf je blogs vol met verhalen? Niet alleen om meer bezoekers naar je website te lokken, hoop ik? Nee, het gaat om een hoger doel. Je wilt geen bezoekers, je wilt uiteindelijk klanten. Die brengen geld in het laatje. En wanneer worden bezoekers klanten? As je laat zien dat je hen begrijpt. Als ze op je site zien dat je echt iets te vertellen hebt.

jeroen beelen handtekening

 

 

 

 

beeld: Frédéric BISSON

Leave a reply