Dubbele content zorg voor een lagere notering in zoekmachines (en soms zelfs een penalty). Google houdt niet van een resultaatpagina vol websites met dezelfde inhoud. Mensen trouwens ook niet. Toch wil je soms een fantastische blog post op meerdere websites plaatsen. Of bepaalde content op meerdere pagina's binnen je eigen website plaatsen. Met een Canonical URL doe je dat ongestraft!
Dubbele content zinloos en in strijd met goede SEO
Dubbele content op meerdere websites
Dubbele content is in strijd met de goede SEO-norm om originele, eigen content te bieden. Google (en anderen) houden niet van dubbele content: het vervuilt de zoekresultaten. Zoekmachines negeren dubbele content zo veel mogelijk en proberen alleen de oorspronkelijke bron in de resultaten weer te geven. Het kopiëren van andermans teksten en een beetje aanpassen is daarom zinloos. Ook één website onder meerdere domeinnamen zal (vanuit SEO perspectief) niet werken. Voor mensen en voor zoekmachines is één domeinnaam overzichtelijker. In extreme gevallen legt een zoekmachine een penalty op voor dubbele content en degradeert alle websites. Tenzij je het goed doet. En daar komt de canonical URL om de hoek kijken.
Dubbele content binnen één website
Hetzelfde geldt voor dezelfde teksten binnen een en dezelfde website. Dit riekt naar spam en is daarom nadelig voor je ranking. Toch wil je soms op meerdere pagina's dezelfde teksten tonen. Soms toon je bewust dubbele teksten, soms worden teksten automatisch op meerdere plaatsen binnen je website getoond. Denk maar eens aan een overzichtspagina die de introtekst toont van artikelen binnen een bepaalde categorie. Ook hier biedt een Canonical URL uitkomst.
Een Canonical URL helpt
Om het probleem van dubbele content te beperken hebben zoekmachines een speciale tag ontwikkeld: de Canonical URL. Hiermee geven webmasters het officiële (originele) adres van de content aan. Eigenlijk zeg je netjes tegen Google: de originele content staat hier. Google zal je niet beboeten en alleen het origineel indexeren en belonen met pagerank. De tag wordt opgenomen tussen de <head>-tags van de webpagina. Alleen de canonical URL wordt dus opgenomen in de zoekresultaten. Andere URL's die dezelfde content tonen, worden niet geïndexeerd. Een canonical URL lijkt dus een beetje op een 301 redirect.
<link rel="canonical" href="http://officiele_URL" />
<link rel="canonical" href="https://www.goedmettekst.nl/origineel" />
<link rel="canonical" href="/origineel.html" />
Een Canonical URL instellen in WordPress
Een canonical URL instellen in WordPress is eenvoudig. Start met het instellen van de juiste domeinnaam binnen WordPress en Google Webmaster Tools. Daarna stelt u de canonical URL in per pagina of artikel.
- Stel de juiste domeinnaam voor je website in binnen WordPress via
Instellingen > Algemeen - Met Google Webmaster Tools kun je eenvoudig aangeven welk adres (bijvoorbeeld met of zonder www) je in de zoekresultaten wilt opnemen. De pagerank voor paginas binnen een andere domeinnaam wordt dan netjes doorgegeven aan de pagina binnen het opgegeven adres.
Knop Instellingen > Site instellingen - Voor het instellen van de canonical URL voor enkele pagina's in WordPress, kun je het beste een plugin gebruiken. De Yoast WordPress SEO plugin - een must voor webmasters - bijvoorbeeld.
Wil je een grote groep pagina's, of zelfs een hele site netjes verwijzen, gebruik dan een 301 redirect via .htaccess.
Je website is weer een beetje beter vindbaar!
photo Credit: SCARLETT via Flickr
Jeroen, hartelijk dank voor je duidelijke uitleg! Ik heb al meerdere blogs gelezen over “canonical URLs”, maar zelden zo begrijpelijk als het jouwe. Bij mij is de hoofdpagina van mijn website zowel bereikbaar via http://www.groesbeekmc.nl als via http://www.groesbeekmc.nl/index.html. Met een 301 redirect creëer ik echter een oneindige omleidingslus (wat ongetwijfeld aan mij ligt, want zo handig ben ik hier niet mee), dus ik wil het graag met een canonical proberen. Ga met behulp van jouw blog aan de slag!