Daar zit je dan. De eerste 5 blogs schoten als vanzelf uit je toetsenbord. Nu is de put al bijna uitgedroogd en dat terwijl iedereen om je heen schreeuwt: "Content is Koning! Meer teksten schrijven! Eigen content eerst!" Ik ga je helpen aan inspiratie te komen. Een van de moeilijkste dingen als tekstschrijver is het vinden van inspiratie. Je zoekt een goed onderwerp dat bij jou en je doelgroep past en je wilt ook nog eens actueel zijn. Zucht. Hoe weet je wat er speelt in de wereld en wat jouw lezers belangrijk vinden?
Schrijven voor het web
Nu originele content steeds belangrijker wordt, heb je het als tekstschrijver niet gemakkelijk. Er is zoveel nieuws op internet! De concurrerende blogs schieten als paddenstoelen uit de grond.
Focus je blog
Focus! (ik zeg het nogmaals) Dat is de belangrijkste tip bij het schrijven van een weblog. Hou je bij één - niet al te breed - onderwerp, dat interessant voor je doelgroep is. Verkoop je chocoladetaart? Schrijf daar over en niet over alle soorten gebak. Je lezers willen weten wat ze aan je hebben en jij wordt een autoriteit (de chocoladetaartspecialist). Jouw blog wordt steeds belangrijker en het aantal bezoekers stijgt. Hoe minder breed het onderwerp en kleiner het aanbod op internet (niche) hoe beter. Ook voor jezelf is het belangrijk. Door met jezelf een kader af te spreken sluit je al 99,99% van alle mogelijke onderwerpen uit. Dat ging eenvoudig.
Inspiratie bij het schrijven
Ik ging het hebben over inspiratie. Nieuwe, zelfgeschreven content is erg belangrijk voor de populariteit van je blog. Voor ik ga bedenken waarover ik ga schrijven, laat ik mij inspireren door nieuws. Wat vind ik leuk, wat vinden andere lezers leuk en wat is interessant voor mijn lezers? In die berg nieuws zit altijd wel een onderwerp waarover ik wil schrijven. Het dagelijks afstruinen van het web is geen doen, maar dat geeft niet. Inspiratie overkomt je. Interessante inspirerende artikelen kom je tegen. Zorg daarom dat je altijd iets bij de hand hebt om aantekeningen mee te maken of interessante artikelen in te bewaren. Evernote, Pocket of Pinterest werken prima als inspiratiemap.
Zijn je inspiratiebronnen opgedroogd? Dan kun je gerichter op zoek gaan. Ik gebruik twee tools, die ook jij heel eenvoudig kunt gebruiken.
Feedly
Als tekstschrijver ben ik ben verliefd op Feedly. Feedly groepeert nieuws van verschillende websites. Je hoeft nu niet meer verschillende sites te bezoeken, het nieuws komt naar jou. De RSS-feeds van verschillende websites groepeer je op thema. Vrijwel iedere website heeft een RSS-feed (Goedmettekst Feed).
De magie van Feedly is dat de dienst de informatie van de verschillende feeds samenvoegt. Het lijkt alsof je een magazine leest over een specifiek onderwerp. Het enige wat je moet doen is even tijd investeren in het verzamelen feeds, maar dan heb je ook wat!
Voordelen van Feedly
[fusion_builder_container hundred_percent="yes" overflow="visible"][fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"][fusion_checklist icon="check" iconcolor="#ffffff" circle="yes"]
- Gratis dienst met meerdere categorieën en feeds
- Eenvoudig te gebruiken
- Weergave van de leeftijd van het artikel en het aantal maal gelezen
- Een handige "later lezen"-functie voor het bewaren van artikelen.
- Must Read categorie voor je allerbelangrijkste feeds
- Mooie mobiele app, zodat je ook onderweg altijd iets te lezen hebt!
[/fusion_checklist]
Swayy
Met Swayy hoef je zelf geen informatie te verzamelen. Dat doet Swayy voor je. Het toont je als schrijver relevante artikelen op basis van:
- Eerdere posts door jou op Twitter, LinkedIn en Facebook.
- Populaire artikelen onder jouw volgers
- Interesse van jouw volgers
- Opgegeven onderwerpen
De installatie is heel eenvoudig. Je logt in op Swayy via Facebook of Twitter en voegt vervolgens de gewenste social media toe. Deze gebruikt Swayy voor het analyseren van jouw eerdere berichten. Vervolgens kun je handmatig interesses opgeven. Klaar! De gratis dienst heeft een beperking van maximaal 2 sociale media en Swayy kent geen ondersteuning voor Google+ 🙁
Voordelen van Swayy
[/fusion_builder_column][fusion_builder_column type="1_1" background_position="left top" background_color="" border_size="" border_color="" border_style="solid" spacing="yes" background_image="" background_repeat="no-repeat" padding="" margin_top="0px" margin_bottom="0px" class="" id="" animation_type="" animation_speed="0.3" animation_direction="left" hide_on_mobile="no" center_content="no" min_height="none"][fusion_checklist icon="check" iconcolor="#ffffff" circle="yes"]
- Eenvoudig te activeren
- Geen websites verzamelen
- Artikelen afgestemd op jouw publiek
[/fusion_checklist]
Met Feedly en Swayy kun je heel eenvoudig interessante content delen met je volgers. Dat doe je natuurlijk maar sporadisch. Liever schrijf je eigen blogartikelen volgens de juiste SEO regels. Toch?
[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]