meisje zoeken vergrootglas

Beter zoeken met Chrome

Als tekstschrijver moet ik veel naslagwerk doen. Zo zoek ik regelmatig naar aanvullende informatie voor een artikel of blog, of bijpassend beeldmateriaal. Vaak maak ik gebruik van slechts een beperkt aantal websites, zoals Wikipedia en Flickr. Google Chrome maakt het heel eenvoudig om in deze websites te zoeken door middel van een aangepaste search engines.

Zoeken met Chrome

Voor mijn dagelijkse werkzaamheden gebruik ik de Chrome browser van Google. Deze is snel, heeft diverse plug ins en Apps voor aanvullende functionaliteit, en werkt met profielen zodat ik werk en prive (bookmarks) kan scheiden. Maar ik ben vooral verzot op de persoonlijke “search engines”, waarmee ik snel en eenvoudig kan zoeken in websites.

Door in de adresbalk te typen: "W Lou Reed" krijg ik meteen informatie over Lou Reed uit Wikipedia.

Search engines in Chrome instellen

Als je zoekt op een website, vul je een veld in, drukt vervolgens op een knop en er verschijnt een pagina met resultaten. Als je naar de url van deze pagina kijkt, zie je dat hierin je zoekwoord verwerkt is. De url ziet er bijvoorbeeld zo uit: http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Zoeken&search=Lou Reed. Hiervan maakt Chrome gebruik.

zoekopdracht in zoekbalk

In Chrome kun je via settings > manage search engines zelf zoekmachines definiëren. Het overzicht ziet er als volgt uit.

chrome_searche_engines

Bij het toevoegen van een nieuwe search engine vul je de volgende gegevens in:

  1. De naam van de zoekmachine, zelf in te vullen, bijvoorbeeld Wikipedia
  2. Het keyword, hiermee geef je in de adresbalk aan dat je op een bepaalde website wilt zoeken. In het bovenstaande voorbeeld gebruik ik W.
  3. De URL van de resultatenpagina van de website. Voor Wikipedia is dit bijvoorbeeld
    http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Zoeken&search=Lou Reed.
    Vervang hierbij de zoekterm door %s. Je krijgt dan http://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Speciaal:Zoeken&search=%s Chrome zal bij je zoekopdracht %s vervangen door jouw zoekterm.

Sla vervolgens de wijzigingen op.

Zodra je nu in je browser de W intypt, gevolgd door een spatie en je zoekterm, zal de adresbalk wijzigen om aan te geven dat je gaat zoeken in Wikipedia. Na het drukken op enter verschijnen de resultaten uit Wikipedia.

zoekbalk google chrome

Praktijkvoorbeeld Chrome search engine

Waarom is dit zo handig? Als tekstschrijver ben ik ook veel opzoek naar ondersteunend beeldmateriaal. Ik gebruik daarvoor vaak Flickr. Maar omdat ik alleen rechten-vrij materiaal wil gebruiken, moet ik zoeken via geavanceerd zoeken. En dat is in Flickr een ramp. Ik heb daarom een search engine aangemaakt voor http://www.flickr.com/search/?q=%s&l=comm&ss=2&ct=0&mt=all&w=all&adv=1

Met F <term> vind ik nu meteen wat ik zoek.

 

 

foto: Inf-Lite teacher

Leave a reply