1 aprilgrap, 1-aprilgrap of 1aprilgrap?

Het is weer bijna 1 april en dus vliegen de meest vreemde nieuwsberichten je om de oren. Bijna net zo vreemd is het dat bijna niemand woordsamenstellingen met 1 april correct schrijft. Dat cijfer brengt ons volkomen van de wijs. Want wat is het nu: 1-aprilgrap, 1 aprilgrap of 1 april grap?Eigenlijk zijn er twee goede schrijfwijzen voor grappen op de eerste dag van de maand april: 1 aprilgrap (volgens de officiële spelling) en als alternatief mag je 1-aprilgrap schrijven (alternative spelling volgens Spellingwijzer Onze Taal). Hoe zit dat nu? Laten we het woord stap voor stap analyseren. Dat je 'april' en 'grap' aan elkaar schrijft is logisch, dat doe je met alle samengestelde zelfstandige naamwoorden, denk maar aan 'grap' en 'jas' wat samen 'grapjas' wordt.

Hoe schrijf je woorden met een cijfer, zoals 1 aprilgrap?

1 aprilgrapWoordgroepen met een cijfer erin, schrijf je volgens de spellingregels altijd los van elkaar, dus 1 april, 5 euro en 3 mavo. Als je deze woordgroepen met een ander woord combineert tot een samenstelling, blijft de spatie staan. Je schrijft dus officieel:

  • 1 aprilgrap
  • 5 eurobiljet
  • 2 mavoleerling
  • 24 uursservice

Alternatief voor woorden met een cijfer

In ons voorbeeld kan dit verwarrend zijn. Want gaat het hier om één grap over de maand april, of om een grap zoals deze traditioneel plaatsvinden rond 1 april? Onze Taal geeft daarom de voorkeur aan het toevoegen van een streepje, om de samenhang tussen de drie woorden te benadrukken. Bovendien is het logischer omdat je ook 65-plusser en 75-jarige schrijft. Volgens de vereniging mag je dus ook schrijven:

  • 1-aprilgrap
  • 5-eurobiljet
  • 2-mavoleerling
  • 24-uursservice

Service tot maximaal één dag na aanschaf?

Een streepje is vooral duidelijker bij meervoudsvormen. Zo is de bedoeling van een zin als 'Ik heb nog 2-euromunten' volstrekt duidelijk: ik heb nog enkele munten van 2 euro. Volgens de officiële spellingsregels moet je echter schrijven: 'Ik heb nog 2 euromunten.' Je begrijpt dat deze zin op meerdere manieren te interpreteren valt.

jeroen beelen handtekening

fotografie: Peter G W Jones

 

Leave a reply